Menu & Search

Cars & Coffee Serbia – Rooftop Edition 2

Cars & Coffee Serbia – Rooftop Edition 2

Kada smo pre nekoliko godina ćaskali o kafi i automobilima u Srbiji, nismo zapravo bili u potpunosti svesni gde će to da nas odvede. Znali smo samo da mi kao Bud3.net i Autoslavia.com zajedno poznajemo dobar deo ovdašnje automobilske scene sa željom da je ujedinimo na druženjima koja brišu razlike.

Bilo da je to oldtajmer koji podseća na predratne dane ili novi superautomobil, kabinski skuter  nekadašnjeg proizvođača aviona ili ultimativni w12 grand tourer, fabrički sačuvan i praktično nov stari automobil ili budževina na kojoj je odabir svakog detalja baš kako treba. Imali smo sve upravo opisano i puno više od toga.

Jedinstven skup okuplja i ujedinjuje vlasnike unikatnih vozila bez obzira na epohu, tip karoserije ili stil ukusne modifikacije, skup koji ne meri vrednost automobila u apoenima neke valute već u ljubavi koju dobija od vlasnika. Skup koji zaljubljenicima nudi priliku da na jednom mestu prođu istoriju automobila i gde će svako moći da vidi nešto što voli. I bez neke lažne skromnosti, ovogodišnji Cars & Coffee Serbia Rooftop Edition 2. koji smo organizovali 2. oktobra 2022.  na krovu garaže Galerije je i nas same oborio s nogu!

Pre svega želimo da se zahvalimo našim partnerima i prijateljima koji su pomogli da se ovogodišnji događaj realizuje. Julius Meinl Srbija je obezbedio besplatnu kafu za sve posetioce zajedno sa humanitarnom akcijom prikupljanja  novca za malog Davida Petrovića gde je prikupljeno 68.620 dinara i poslato preko 100 sms poruka. Hvala svima koji su pomogli, uključujući i DefTap koji se priključio akciji, a mi apelujemo na sve vas da nastavite da uplaćujete SMS poruke: 30 na 3800!

Saobraćajno preduzeće Lastra Lazarevac i Dizel servis Ristović sa Umke su ove godine pomogli da se skup realizuje na pravi način. Sim Master simulatori vožnje takođe su bili deo ove manifestacije kao i SOR karting, Drumska strela Fomula student i naš proslavljeni trkač Zoran Kastratović. Monster Energy truck i DefTap Land Rover pokretna točilica za pivo su utolili žeđ posetilaca dok je sve to još jednom muzički ispratio fenomenalni Marko Dimitrijević poznatiji kao Demode DJ’s!

 

Automobili su već od ranog jutra počeli da pristižu na krov i da zauzimaju parking pozicije. Nasumice odabir parking mesta potenciramo od prvog dana, pa tako nije čudno ako vidite možda dva nespojiva vozila jedno pored drugog. Oduvek smo na taj način želeli da pokažemo koliko jedno ovakvo okupljanje ne pravi razliku u ljubavi koju recimo vlasnik Mercedes-Benza A124 3.6 AMG i Citroena GS Pallas imaju prema svojim vozilima.

Ove godine su nas u epohu predratnih automobila, svakako vratile prelepe linije Citroen Traction Avanta, dok su divni i veoma neobični Messerschmitt KR200 i BMW Isetta i ove godine privukli puno pažnje. Pored dva Chevrolet oldtajmera, jedan u pickup varijanti, a drugi Corvair sa manje od 700 milja na satu(!), u originalnom i novom fabričkom stanju. Takmičenje u najvećem broju modela jednog brenda ove godine proglasićemo nerešenim između BMW-a i Porsche-a. Neverovatan broj dobrih prijava je rezultiralo izborom koji je ove godine predstavio dosta BMW modela, mahom jangtajmera; Od lepo modifikovanog E21 315, preko M3 kockice, do poslednjih M4 modela. Najveći utisak kod Porsche-a ostavile su dve vazdušno-hlađene Targe, jedna sveže restaurirana perfekcija u žutoj boji kao i dnevno vožena „ice green metallic“ Targa našeg košarkaškog reprezentativca Nemanje Nedovića.

Chevrolet nije izostao ni među najmlađim vozilima, pa su tako dve Corvette C7 okupirale puno pažnje priusutnih kao i tri ista, ali potpuno različita Dodge Challengera. Ferrari F430 Spyder i Ferrari FF u prepoznatljivo crvenoj boji izazvali su najviše pažnje kod onih koji sazrevaju zajedno sa tim modelima. Mini klub Srbije dovezao je četiri klasična Minija, a bilo je tu predstavnika i Oldtajmer kluba Beograd, Porsche classic club Serbia i sl.

I pored svega nabrojanog i već dovoljno fantastičnog, ove godine nas je očarao broj posetilaca. Skoro nezamisliva gužva trajala je satima, maltene do pred sam kraj kada su automobili polako počeli da se razilaze. Od najmlađih do baka i deka, ljubitelji različitih generacija okupirali su krov garaže Galerije gde smo u hodu po oblacima otvorenog neba i bez preterane distrakcije okolnih građevina mogli da se fokusiramo na druženje i prelepe automobile. Hvala svima koji su ovaj skup učinili ovakvim, srca su nam puna!

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autori fotografija: Vojislav Vujanić, Stefan Šobot i Nikola Stojanović

0 Comments