Menu & Search

Cars & Coffee Serbia – Gastrošor

Cars & Coffee Serbia – Gastrošor

Oldtajmeri, jangtajmeri i savremeni rariteti još jednom su se sreli na Cars & Coffee Serbia događaju u nedelju 1. oktobra 2023. i tako pokazali da je ljubav njihovih vlasnika prema automobilu identična, bez obzira na razlike u epohi, karoseriji ili stilu.

Prva nedelja u oktobru je već tradicionalno domaćin Cars & Coffee Serbia događaja koji svake godine zatvara vrata sezoni automobilskih dešavanja. Stotinu automobila i po prvi put jedan kamion, našli su simpatiju u novom ambijentu koji ih je oberučke prihvatio. Promene su sastavni deo života pa i naših okupljanja gde je unikatna lokacija podjednako važna kao i jedinstveni automobili.

Nekada starim magacinima ispunjena dorćolska ulica danas ima tendenciju da postane jedno od glavnih gastronomsko-zabavnih prestonice. Ova kutak sada nosi naziv Gastrošor, prostor okružen modernim ugostiteljskim objektima, od kraft pivnica do kafea, restorana i interaktivnih prostora. Ambijent lokacije sa industrijskim nasleđem Luke Beograd u pozadini doneli su ne samo nešto novo i sveže, već i napravili pozitivan utisak kod učesnika i publike čije reakcije su maltene stoprocentno jednoglasno na strani tog osveženja.

Iako je kapacitet prostora smanjio broj vozila u odnosu na prethodne godine, potrudili smo se da selekcija automobila opet bude što zanimljivija. Između oldtajmera i savremenih sportskih automobila posebno su se istakli automobili marke BMW kroz mnogobrojne kultne primerke poput E21 320 Baur, E24 635 CSi, E36 M3, E46 M3, E39 M5, F90 M5 CS, kao i električni i8! Porsche je takođe bio soldno zastupljen počevši od Targe našeg košarkaškog reprezentativca Nemanje Nedovića, pa sve preko 964 Cabrioleta, 993 Coupea, 996 Turba i modernijih Caymana i 911-ica.

Pogledi mnogobrojne publike zastali i na redu pored Docker pivnice gde su se ponosno istakli električni Volkswagen ID Buzz, Alfa Romeo 2000 GTV, VW Golf mk2 Rallye, modifikovani Yugo koji je stigao čak i do Nirburgringa, kao i prelepo restaurirani Citroën DS! Od automobila pravljenih za stazu, izbor je pao na Abarth 1000 TC, Kastratovićev trkački Chevrolet Cruze, kao i na selekciju hot hatcheva i rasnih sportista u dve generacije Megana RS Trophy, nekoliko Mitsubishi Lancer Evolucija i Ford Focusa RS Mk3! Najsimpatičniji detalj bio je druženje vlasnice malenog Fiata 126p i svemogućeg Mercedes-Benz Unimog kamiona iz 1991. godine.

Iza DJ pulta je blistao naš stari prijatelj Marko Dimitrijević „Demode DJs“ koji je muzičkim izborom lagano vodio prisutne od jutarnje Julius Meinl kafe do najvećih hitova na poslepodnevnom delu događaja koji je okupio i najviše publike. Prisutni su pored besplatne kafe donirali dobrovoljne priloge za Ogija i njegovo hitno lečenje u inostranstvu, a vi i sada to možete učiniti slanjem sms poruke 1525 na 3030. Devojke iz ITAcademy su animirale prisutne zanimljivim igricama na tabletu, dok je Monster energy truck u nekoliko navrata prisutne obradovao energetskim pićima. Takođe, SOR Karting ekipa se provela sjajno uz prezentaciju popularizacije amaterskog karting trkanja.

Iako na manje od kilometar udaljenosti od glavnog gradskog trga, Gastrošor je ujedno bila i lokacija na koju niko nije došao slučajno ili usput. Posetioci su došli sa namerom i sa dobrim razlogom, da na jednom mestu vide izbor jedinstvenih automobila iz nekoliko različitih epoha i stilova, i da ujedno dožive da je kod nas moguće organizovati kulturan automobilski događaj. Nadamo se da ste uživali koliko i mi. Vidimo se dogodine!

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autor fotografija: Vojislav Vujanić

1 Comment

  1. Dragan Knezevic
    7 meseci ago

    Vrlo lepo i profesionalno uradjeno. Dok ne vidi ovako nesto, covek nije svestan koliko dobrih, starih automobila ima u Srbiji. Sve u svemu, prijano proveden dan.